Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vývoj metodiky pro identifikaci hmyzu určeného pro lidskou spotřebu na základě molekulárních metod
MÜLLEROVÁ, Veronika
Hmyz bývá často označován jako potravina budoucnosti. Důležitým předpokladem pro využití hmyzu jako potraviny je konstrukce přesné a spolehlivé metody detekce hmyzu. Cílem bakalářské práce bylo vyvinout molekulární metodu, podle které by se v potravinách dala ověřit přítomnost potemníka moučného (Tenebrio molitor), jenž je od roku 2021 v EU schválen ke konzumaci. Experimentální část zahrnovala optimalizaci izolace DNA potemníka moučného. Pro ověření specificity metody bylo pracováno i s potemníkem brazilským (Zophobas morio), který ke konzumaci schválen není. DNA byla izolována ze sušených larev brouků, z běžného pečiva, perníku, čokolády a rýžové kaše. Pro izolaci DNA byly provedeny 3 různé postupy. Jako vhodná metoda s nejvyšší výtěžností a čistotou DNA byla stanovena metoda izolace DNA pomocí CTAB-PVP. Následně byla provedena optimalizace složení reakční směsi a reakčního cyklu PCR včetně optimalizace annealingu primerů. Výsledky byly vizualizovány pomocí gelové elektroforézy. Výsledná metoda je přesná, specifická a vhodná pro rutinní detekci potemníka moučného v potravinách.
Vliv způsobu zpracování larev potemníka brazilského na barevné a texturní vlastnosti produktu
Čaloudová, Jana
Diplomová práce se zabývala zpracováním larev potemníka brazilského krmeného různými krmivy za pomoci sušení mrazem samostatně a v kombinaci s pražením, s následným zhodnocením základních parametrů produkce. Nejvyšší nárůsty délky (17,1 %) a hmotnosti (17,4 %) jedince byly detekovány u larev kontrolní skupiny (K). Nejvyšší nárůst celkové hmotnosti (42,8 %) byl pozorován u skupiny 1 krmené fermentovanými pšeničnými otrubami. Sušení mrazem způsobilo pokles hmotnosti o více než 60 % u všech skupin, obsah vody byl u všech skupin snížen pod 1,3 %. Následné pražení larev nezpůsobilo významný pokles hmotnosti. Nejvýraznější pokles délky larev (22,9 %) po sušení mrazem byl detekován u skupiny 1, pražení nemělo vliv. Dále byla provedena analýza barevných vlastností připravených vzorků a stanovení jejich pevnosti. Žádná ze sledovaných úprav neměla za následek produkci příliš tmavých larev. Rozdíly mezi sledovanými skupinami v parametru barvy a* a b* nebyly statisticky významné. Nejvyšší pevnost larev sušených mrazem byla zjištěna u skupiny 1, která byla pouze sušena mrazem (2,35 N), vlivem pražení nedošlo k významné změně pevnosti. Technologické úpravy jedlého hmyzu měly vliv na texturu a barvu produktu, tudíž je jejich správná volba a provedení důležité pro konečný výrobek a jeho vnímání konzumenty.
Optimalizace chovu potemníků vzhledem k možnému využití ve výživě člověka
MAJEROVÁ, Tereza
Tato práce vznikla za účelem výběru vhodného substrátu pro výživu larev potemníka brazilského (Zophobas morio) určených pro lidskou spotřebu a také zjištění obsahují-li kromě jiných látek také lepek. Tento druh je pro entomofagii velmi vhodný pro jednoduchost svého chovu a nutriční složení bohaté zejména na tuky a proteiny, podobně jako jeho příbuzný potemník moučný (Tenebrio molitor). Téma entomofagie je v současné době aktuální vzhledem k rychlosti růstu lidské populace, jejíž potřeby stále více zatěžují životní prostředí. Produkce hmyzu je přitom levnější a efektivnější než produkce klasického masa (hovězího, vepřového, drůbežího) a spotřebuje také menší množství vody. Pro účely experimentu bylo ve stejných podmínkách chováno 540 larev rozdělených do skupin po 15 jedincích o celkové počáteční hmotnosti 1g. Bylo provedeno 9 opakování pro každý ze čtyř zvolených substrátů. Pokus trval 3,5 měsíce a během této doby bylo provedeno 8 měření (vážení). Larvy živící se substráty s lepkem rostly v první polovině vývoje rychleji, ale mezi výslednou hmotností larev na jednotlivých substrátech nebyl na konci statistický rozdíl, průměrná hmotnost jedné larvy se pohybovala mezi 0,7248 g do 0,8048 g. Laboratorní analýzou se nepodařilo zjistit přítomnost lepku, obsah bílkovin se pohyboval mezi 25 - 34%, obsah tuku mezi 49 - 61%, tyto hodnoty jsou v závěru porovnány s výsledky dalších autorů.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.